Informatie

Borstelcavia

De borstelcavia heeft meerdere rozetten en kammen over het lichaam zitten. Ideaal zijn 4 lichaamsrozetten, 2 heuprozetten, 2 achterhandrozetten en 2 schouderrozetten. Verder verhoogt een rozet op het neusbeen de waarde van het dier. Minimaal moet een borstel 8 rozetten hebben. Het haar is ca. 3.5 cm lang.

Een cavia is een zoogdier en behoort tot de Zuid-Amerikaanse knaagdieren. Cavia’s worden in Nederland thuis gehouden, als huisdier, maar komen in Zuid-Amerika ook in het wild voor.

Ze hebben grote voortanden waarmee ze goed kunnen knagen. Ze hebben twee snijtanden in de onderkaak en twee in de bovenkaak. Deze tanden zijn superscherp. De oren zijn klein en zonder haar en ze hebben een rond, langwerpig lichaam. Ze kunnen verschillende kleuren hebben en soms zelfs meerdere kleuren tegelijk De nageltjes moeten regelmatig geknipt worden, dit kun je zelf doen of bij de dierenarts.

Een mannetjescavia wordt een beer genoemd en een vrouwtjescavia wordt een zeug genoemd.  Volwassen gewicht (rasafhankelijk): zeugje (vrouwtje) ca. 900 – 1300 gram, beertje (mannetje) ca. 1000 – 1500 gram. Levensverwachting: 4-6 jaar, maar er zijn ook oudere dieren bekend (8 jaar en ouder!).

Huisvesting

Cavia’s zijn groepsdieren en worden liever samen(met 2 of meer) gehouden. Dit kan de combinatie zeugje-zeugje zijn, beertje-beertje of gecastreerd beertje-zeugje. Als je een cavia toch alleen wilt houden, moet je altijd veel tijd aan het diertje besteden. Hoe fijn een cavia menselijke aandacht ook kan vinden, hij zal altijd blijven verlangen naar het gezelschap van een soortgenoot. Stel dat je je cavia élke dag twee uur aandacht kan geven, dat is best veel! Maar de overige 22 uur zit hij dan alleen.

De minimale grootte van een hok met 2 cavia’s is  120 cm breed en 60 cm diep, of als het écht niet anders kan 100 x 50 cm (maar dan wel max 2 cavia’s). Voor elke cavia die er bij komt, mag je 30 cm extra rekenen.  Hoe groter de kooi, hoe beter, hebben ze de ruimte om te spelen.  Ze hebben ook graag een huisje of hokje waarin ze kunnen slapen of schuilen. Je kunt ook een klein hok koppelen aan een vaste uitloopren, dan maakt de grootte van het hok niet meer uit.

De meeste cavia’s zitten in een hok met minimale afmetingen. Vooral voor deze cavia’s is het dan ook heel belangrijk het hok niet als permanent verblijf te zien, maar als slaapplek. Laat deze cavia’s regelmatig los lopen, zodat ze hun ei kwijt kunnen. Op die manier is het een stuk minder erg als cavia’s in een dergelijk hok zitten: als ze er maar vaak uit mogen om de beentjes te strekken!

Een houten hok is voor binnen minder geschikt omdat het snel gaat stinken en minder makkelijk schoon te maken is.

Let op waar de  kooi geplaatst wordt. Een lichte plek, bij voorkeur in de buurt van een raam zodat de cavia’s naar buiten kunnen kijken, maar niet in de volle zon achter glas, minimaal een goede schaduwplek in het hok.  Niet naast de verwarming in de winter en niet op een tochtige plek, cavia’s kunnen heel slecht tegen tocht en het liefst rustige plek waar niet teveel doorloop is.

Op de vloer is het altijd kouder dan in de lucht. Warme lucht stijgt namelijk op. Cavia’s die met hun hok direct op de grond staan, hebben het sneller koud en worden sneller verkouden. Zet daarom dat het hok op een verhoging staat van op zijn minst 20 centimeter. Of zet het hok bijvoorbeeld op een leuk kastje!

Ze hebben ook graag een huisje of hokje waarin ze kunnen slapen of schuilen of iets waar ze bovenop kunnen klimmen. Het liefst van wilgenhout, daar  kunnen  ze aan knagen en is zacht en splintert niet .

Als bodembedekking kun je het beste houtkorrel en daar over heen een laagje stofvrije houtkrullen gebruiken. (bv van Plospan)

Geef elke dag veel hooi. Cavia’s hebben net als andere knaagdieren continue doorgroeiende  tanden en kiezen.Ze moeten op vezelrijk materiaal bijten om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten. Hooi is daarom erg belangrijk om te geven aan een cavia Ook voor een goede darmwerking is hooi belangrijk..  Het hooi geef je in een hooiruifje (zodat het schoon blijft). Verder is het belangrijk dat je ze genoeg eten en drinken geeft.

Van teveel brokjes zullen cavia’s te dik worden en kunnen er blaasstenen of nierstenen ontstaan omdat caviavoer ook veel calcium bevat. De voeding van de cavia moet altijd vit.C bevatten, omdat ze dit zelf niet kunnen aanmaken. Het beste is om korrelvoer met toegevoegd vit.C te geven. Zo niet, dan moeten ze de vit. C uit het groenvoer halen of geef elke dag een tablet vitamine C van 50 – 60 mg aan een cavia.
Goede groentes zijn: witlof, andijvie, winterwortel, appel, paprika, wortelloof. Hier krijgen ze  ’s ochtends selderij en s’avonds andijvie of paprika. Sla niet of met mate geven, i.v.m. bepaalde stoffen die erin zitten en het hoge vochtgehalte.

De verhuizing

De  cavia laten wennen aan een nieuwe omgeving: Zet hem thuis in zijn hok en geef hem wat groente. Laat hem rustig zijn hok verkennen. Als je de kooi benadert, praat dan tegen hem en pak hem voorzichtig op, zodat hij niet opgejaagd wordt. De eerste keren zal hij nog schrikachtig zijn. Pak hem op  en praat geruststellend tegen hem, druk hem tegen je aan en aai hem. Haal hem de eerste dag 5 minuten uit de kooi en vanaf de volgende dag, twee keer per dag een half uurtje. Als je hem genoeg aandacht geeft en niet laat schrikken, zal hij binnen enkele weken handtam zijn. Wanneer hij in zijn hokje blijft zitten, laat hem dan zitten en gun hem de tijd om te wennen.

Koppelen van cavia’s:

Er zal veel gepiept, gebromd en andersoortige geluiden gehoord worden waarbij ze steeds met de kinnen tegen elkaar aangaan met de kop omhoog.

In het begin is het een machtsspelletje: dan mag de één niet onder het doosje kruipen, dan mag de ander het niet. Hetzelfde geldt voor het eten, drinken en het elkaar in de weg lopen.

Ook al wordt er flink gekibbeld en achter elkaar aan gezeten, is het beter om ze hun gang te laten gaan; immers de volgende dag zou er precies hetzelfde van voor af aan weer gebeuren.

Wees alert als één van de cavia’s begint te klappertanden: dit kan een voorteken van aanvallen zijn.

Haal de dieren alleen uit elkaar als er daadwerkelijk tot bloedens toe gevochten wordt. Ga niet met je handen de dieren uit elkaar halen, wanneer ze vechten, maar gebruik een handdoek, want ze hebben scherpe tanden en kunnen jou dan bijten.

Als eenmaal bepaald is hoe de onderlinge verhouding ligt zullen de cavia’s elkaar steeds meer gaan opzoeken en elkaar uiteindelijk volgen en naast elkaar liggen.

Soms lukt het echt niet; probeer aan het gedrag af te lezen of de cavia’s het daadwerkelijk naar hun zin hebben.

Zo’n twee maanden na het bij elkaar zetten is hiervoor een redelijke tijd. Trek niet gelijk de conclusie dat deze cavia liever geen gezelschap heeft maar probeer het eens met een ander. Ook mensen vinden elkaar niet allemaal even aardig!

Tot slot

Een cavia kun je in winkels kopen, maar het beste is om bij een hobbyfokker te kopen. Zo zie je meteen de andere diertjes en hoe ze gefokt worden. Hobbyfokkers kunnen je ook heel veel vertellen over de cavia door hun ervaringen. Ook weet je dan zeker dat je met het goede geslacht naar huis gaat. Adressen kun je op internet vinden.

Wil je meer leren over je cavia of spelletjes met hem doen, bestel dan het boek:  De gelukkige cavia, van Bernice Muntz, 34.50. Dit kan via haar site, of de vakboekhandel en via de online boekenwinkels, zoals bol.com. 

IMG 7725 1 Lees alles over:

  • Hoe maak je een schuw dier als de cavia nu echt goed tam?
  • Hoe leer je hem de plas op de bak te doen?
  • Hoe koppel je je cavia aan een vriendje?
  • De juiste leefomgeving
  • Caviataal – wat probeert je cavia je te vertellen?
  • Voeding, gezondheid en eetbare planten
  • Plezier hebben en spelen met je cavia
  • Waarom zou je je cavia trainen, wat zijn de mogelijkheden?
  • Hoe je je cavia kan leren voetballen/neusballen

De gelukkige cavia is een boek voor alle (jong) volwassenen die meer willen weten over cavia’s. Of je nu een enthousiaste cavia-eigenaar bent, een ouder die een kind cavia’s gunt, of professioneel werkt met cavia’s. Door meer met dit leuke huisdier bezig te zijn wordt het dier deel van het gezin, versterkt dit jullie onderlinge band en wordt het leven van je cavia een stuk interessanter.